četrtek, 29. december 2016

The Brothers Grimsby (2016)


Sacha Baron Cohen je svoj vrhunec dosegel v oddaji Da Ali G Show, kjer je predstavil tudi tri svoje najbolj poznane like: Ali G-ja, Borata in Bruna. Nato so šle stvari pretežno navzdol. Prej omenjeni liki so dobili svoje samostojne filme, ki pa so bili v primerjavi z Da Ali G Showom bolj ali manj samo molzenje stare slave. Leta 2012 je Baron Cohen predstavil svoj novi alter ego, Admirala Generala Aladeena, ki pa tudi ni uspel pretirano zadovoljiti okusa kritikov in gledalcev. Z likom Carla 'Nobbyja' Butcherja je igralec v svojem najnovejšem filmu (Ne)profesionalec dosegel dno, pa ne toliko zaradi lika, ki je dokaj posrečen, kot zaradi slabe kvalitete filma samega.
Pa obdelajmo najprej pozitivne stvari (bojim se, da bomo kaj kmalu zaključili ... ). Prvič po filmu Ali G Indahouse si je Baron Cohen upal nastaviti ogledalo lastnemu narodu. Da ne delamo krivice meščanom, je treba povedati, da mestece Grimsby tukaj seveda igra bolj metaforično vlogo. Huliganstvo, popivanje, kmetavzarsko obnašanje in podobne reči niso doma samo v Združenih državah, temveč tudi na Otoku. Nobby, ki vizualno zelo spominja na pevca skupine Oasis, Liama Gallagherja, uteleša vse prej omenjeno. Poleg tega, da se je Cohen upal postaviti "nasproti" lastnemu narodu, morda kot plus izpostavimo še glasbeno spremljavo, ki gre s svojo "angleškostjo" in stvarmi, na katere referira, odlično v kontekst s samim dogajanjem (Madness - Our House). Resda se gledalec tekom filma nekajkrat tudi nasmeji, a to bolj s tistim delom jaza, ki hlepi po straniščnem humorju in lahko razumljivi zabavi. Pa smo končali.
Humor je, kot zgoraj napisano, preveč poceni, na prvo žogo, malo je ne videnih zapletov in šal. Velika večina ga leti na seksualnost in gledalec ne dobi tistega zadovoljstva, da je sam prišel do bistva. "Punchline"-i in krohot gledalcev si sledijo z nekaj drobcev sekunde dolgo pavzo. Moteča je tudi pretirano norčevanje iz slavnih oseb, ki je že zdavnaj zastarel prijem (čeprav nikoli povsem moderen), svoj vrh pa doseže z neokusno šalo na račun Billa Cosbyja. Pisali smo že, kako se je igralec Robert De Niro na način ponižal zaradi dokaj surove humoristične vloge, zdaj pa lahko podobno rečemo še za Marka Stronga. Kaj več o njegovem "prispevku" k filmu ne bomo navajali, vsem tistim, ki si to želite pogledati na lastne oči, pa "priporočamo" ogled filma. Kakorkoli, na stvar je potrebno pogledati tudi iz drugega zornega kota. Čeprav ponujena vloga deluje zelo poceni, je igranje - očitno! - igralčev kruh. Ne nazadnje verjetno zahtevnost izvedbe ne sovpada vedno s prvim vtisom o liku, ki naj bi ga igralec upodobil. Še manj to velja za plačilo ...
Kot glavna negativka v filmu nastopa Penelope Cruz, ki je zadnje čase očitno dežurna za zapolnitev vlog v komedijah z ameriško distribucijo. Podobno bi lahko trdili za Avstralko Rebel Wilson, ki v filmu upodobi Nobbyjevo ljubezen Lindsey. Ob poplavi vohunskih komedij, ki nam jih servirajo zadnje čase, seveda ne gre brez reference na Jamesa Bonda, ob dejstvu, da so v akciji Angleži, pa tudi ne brez nogometa.
Končna sodba? Kljub potencialu za solidno akcijsko komedijo filmu ne uspe navdušiti, kot bi gledalec od njega pričakoval. Za komično plat izdelka je bil vendarle zadolžen Sacha Baron Cohen, režijo pa je prevzel Louis Leterrier. Slednji sicer pokaže nekaj dobrih prijemov, a ti vseeno ne zadostujejo za dober celotni vtis. Ogleda ne odsvetujemo zgolj resničnim ljubiteljem komičnih vohunskih stvaritev, jim pa svetujemo, da med filmom ne razmišljajo preveč in pustijo dober okus pred vrati kinodvorane. Na tak način se ob ogledu manj kot uro in pol dolgega (no, pa smo našli še en plus) (Ne)profesionalca utegnejo celo zabavati.

                                                                                                      Foto: IMDb

Ni komentarjev:

Objavite komentar