petek, 19. november 2021

Zdravstvena demokracija v banana republiki

Zadnje dni me ‒ tudi zaradi razplet(anj)a dogodkov v naši sredini ‒ preokupira misel, ki jo pripisujejo slovitemu dunajskemu psihoanalitiku Sigmundu Freudu, kateri naj bi razmišljal nekako takole (po najboljših močeh prevajam iz angleščine): "Večina ljudi si svobode ne želi zares, saj prinaša odgovornost, katere se bojijo."

Trdim, da je demokracija slab sistem, vendar verjetno najboljši izmed vseh, ki jih poznamo. Precej žalostno, se strinjate? Morda niti ne. Ali pa, kakor za koga. V zrelejših demokracijah (bolje zapisano, demokracijah s tradicijo) se morda princip prav dobro ‒ ali vsaj boljše ‒ obnese. Banane republike pa potrebujejo diktatorje. Benevolentne, če je le mogoče. Kar je itak najboljši sistem, čeprav samo v teoriji.

Povod za zadnje stavke je populistična manipulacija imenovana dvig plač medicinskim sestram, ki jo je izvedla aktualna in ki jo že obljublja najverjetnejša bodoča vlada. Preden me napadete, po možnosti raztrgate ali celo prenehate z branjem ‒ kar bi me od vsega verjetno še najbolj vznejevoljilo ‒, naj razložim. Prav je, da se medicinskim sestram dvigne plače. Seveda nisem za princip uravnilovke, saj si jih ene bolj zaslužijo kot druge (popolnoma enako je z zdravniki), pa vendar. Še enkrat, nedvoumno: medicinske sestre si zaslužijo višje plače. Zadovoljni? Prav. Zdaj pa k pojasnilu. Tole zna boleti. Zdravniki so bili izigrani. Ker, ne boste verjeli, si tudi oni zaslužijo višje plače. Pustite dodatke, čiste privatnike, korupcijo in zaporedno štempljanje. Govora je o glavnini. Povzemam primer, objavljen v članku nedavnega izvoda revije Delo:

"Osnovna začetna plača diplomirane babice ... ko začne pri 23 letih delati, bo po novem 41. plačni razred ... 2114 evrov bruto. Bodoči zdravnik takrat še študira .... Ko postane pri 27 letih ... specializant ... je uvrščen ... v 38. plačni razred, kar pomeni ... 1879 evrov bruto ... Med šestletno specializacijo plačno napreduje, a ko opravi specialistični izpit, se mu napredovanja izbrišejo ... kot mlad zdravnik specialist, star je 33 let, je uvrščen v 45. plačni razred, kar pomeni ... 2473 evrov bruto. V tem času je babica napredovala trikrat in je uvrščena v 47. plačni razred. Pri isti starosti bo torej imela ... 116 evrov višjo plačo od zdravnika specialista ... "

Precej besed, ki nakazujejo, za kako hudo anomalijo gre, je zapisanih že v samem povzetku: "bodoči zdravnik takrat še študira", "med šestletno specializacijo", "se mu napredovanja izbrišejo", "kot mlad zdravnik, star je 33 let", "v tem času je babica napredovala trikrat", "pri isti starosti bo imela babica 116 evrov višjo plačo".

Ne predstavljam si vlade, ki bi namesto ‒ nalijmo si čistega vina ­‒ populističnega dviganja plače negovalnemu kadru uvedla participacijo za razbremenitev vseh nivojev zdravstva. Od primarja navzgor. Veste, zakaj ne? Ker bi bil to zanjo politični samomor. In zakaj? Ker ljudje tega ne bi odobravaili. Spet, zakaj? Ker preprosto ne vedo, kaj je dobro zanje. In spet smo pri benevolentnih diktatorjih in demokraciji ...

Še enkrat. Medicinske sestre (in babice) si zaslužijo višje plače. Si jih pa tudi zdravniki, higienično razmerje pač mora o(b)stajati. Ne boste verjeli, ampak tudi mi imamo družine, konjičke, ogledane stvari, ki bi si jih radi kupili (ok, to verjamete), za ostanek etičnega pogona pa se jih ne da zamenjati. In prav je tako. Etični pogon je gorivo, ki najbolj onesnažuje. Zastruplja pravzaprav. Naše zdravstvo. In, če si sposodim še eno ekološko metaforo, vodi v iz-gorelost. Za to pa smo zdravniki morda res sami krivi. Spomnim se namreč ene izmed mentoric tekom specializacije, ki nam je krožečimzdravnikom po prihodu iz izobraževanja v tujini govorila, kako tamkajšnji specializanti na oddelku ostajajo po cel dan, brez pripomb. Na moje vprašanje, ali so za to tudi plačani, je odvrnila, da "medicina ni ekonomija". No ja, včeraj sem v ambulanti skoraj predpisal zdravilo, ki ga načeloma lahko pridepisujejo le specialisti določene stroke. Če bi ga, bi me morda zavarovalnica po prstih udarila z dobrimi 2000 evri kazni. Medicina ni ekonomija ...

Torej, če bi radi radi vsak dan jedli v restavaciji z Michelinovo zvezdico in ne v McDonald'su, nočete pa, da bi chefi dobro zaslužili, ampak bi rajši, da se dvigne plače zaposlenim v verigi hitre prehrane, saj so mizerno plačani, verjetno prihajate iz banane republike. Mladi imajo dandanes možnost izbire. In zakaj bi najboljši učenci še naprej izbirali slabo plačane in zahtevne poklice?

Prihodnost v banana republiki zna biti kruta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar