nedelja, 1. april 2018

Senke nad Balkanom, 1. sezona (2017)

Moja ocena: 4/5

Sence nad Balkanom so trojček Dragana Bjelogrlića, s katerim je v rodni Srbiji in na širšem prostoru nekdanje skupne države požel veliko odobravanja. Zadeve se je lotil kot režiser, scenarist in glavni igralec, inšpektor Andra Tanasijević "Tane". Prste vmes smo imeli, poleg ostalih igralcev iz nekdaj skupnega prostora, tudi Slovenci, na čelu z Magnificom, ki je za serijo spisal glasbo, in Sebastianom Cavazzo – ali, "piši kao što govoriš", Sebastijanom Kavaco –, kateremu je stranska vloga, če gre verjeti medijem, prinesla večno slavo ...
Koprodukcija je časovno postavljena v leto 1928, krajevno pa v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev, predhodnico kasnejše Kraljevine Jugoslavije. Glavne motive predstavljajo 1. svetovna vojna, oktobrska revolucija, komunizem, separatistične težnje, trgovanje z makovimi derivati ... pa tudi teme po vzorcu zgodovinske fikcije, kot so podtalne (prostozidarske) organizacije in izgubljeni simboli. Zanimiva je raba resničnih zgodovinskih osebnosti, ki so krojile zgodovino časa in prostora. Tako se, med drugimi, pojavijo ministrski predsednik Petar Živković, vohun Mustafa Golubić, general Pyotr Wrangel, princ Đorđe Karađorđević, advokat Ante Pavelić, profesor Archibald Reiss in – referenca ni ostala neopažena – Kiro Gligorov, kasneje prvi predsednik Republike Makedonije. Seveda so tu še liki, ki so bodisi popolnoma izmišljeni bodisi temeljijo na karikiranem prikazu dejanskih ljudi.
Prav igralci so največ, kar lahko serija ponudi. Neverjetno je, kakšne talente premore šola nekdanje skupne države in prav komično je opazovati, kako cel svet spremlja oskarje, kjer je za glavno moško vlogo nominiran nek Timothée Chalamet, pravi palček v primerjavi z igralci tipa Vojislav "Voja" Brajović. Resda si je Bjelogrlić zagotovil osrednjo vlogo, v kateri se odreže povsem solidno, vendar se z epizodami zvrsti ogromno igralcev, ki pustijo še boljši vtis. Tu so Andrija Kuzmanović v vlogi inšpektorja Pletikosića, Nenad Jezdić kot Krojač, glavni negativec Gordan Kičić, Nebojša Dugalić (Živković), vedno izvrstni Srđan "Žika" Todorović, Makedonca Toni Mihajlovski in Nikola Ristanovski, dolgo odsotni Žarko Laušević (princ Đorđe), Bojan Navojec (Pavelić) ... Vsak premore svojo temno (oz. svetlo, odvisno od lika) plat, kar je, ob stopnjevanju napetosti proti koncu, ena glavnih dramaturških značilnosti aktualne televizijske produkcije.
Serija se kljub ambicioznosti ni zapletla sama vase, saj scenarij vseskozi ostaja kompleksen, a jasen, dobro pa mu služi tudi svojski balkanski humor. Premore sicer nekaj lukenj in klišejev, predvsem pa je gledalčeva izkušnja mnogokrat odvisna od t.i. "suspension of disbelief". Z opijem opijajoči se inšpektor Tanasijević je že prvi kliše – spomnimo se samo Fredericka Abberlinea Iz pekla ali pa Kirurga Johna W. Thackeryja. Težko verjamemo neustavljivi možatosti nizkoraslega Bjelogrlića, ki je svojo vlogo spretno izkoristil tudi za to, da se je malo pocrkljal z mlado in lepo Marijo Bergam oz. ddr. Majo Davidović, katere intelekt ter fatalnost le stežka kupimo. Ko smo že pri neprepričljivih igralskih predstavah, naj omenimo lik Sebastiana Cavazze, Gabriela Mahta, čigar pretirano raskavi (na)glas prej spada v reklamo za Schweppes, "prekaša" pa ga morda edino Jana Stojanovska, nekdanja makedonska miss, v vlogi Jovane.
Pilotna epizoda je bila pač pilotna epizoda, namenjena temu, da pritegne čim več gledalcev, budžet pa je pač budžet in kot tak omejen. No, vsaj na Balkanu, pa čeprav gre za koprodukcijo. To se pozna tudi pri bornem naboru zunanjih snemalnih lokacij, saj se Beograd nikakor ne zdi, kot pravi Mirić, "velemesto". Jatagan mala bolj kot zlovešča četrt deluje vasica, prostor pred policijsko postajo pa je precej provizoričen. Strelski prizori so revni in zanašajoči se na počasne posnetke, po drugi strani pa je preveč očitna tudi raba posebnih vizualnih efektov, vendar produkcijske rezerve nikakor niso nekaj, kar bi pri zdravi pameti seriji lahko očitali. 
Čeprav določeni liki dobijo epiloge, zgodba ostaja odprta, kar je jasno tudi ob obvestilu/naznanilu "konec PRVE sezone". Lekarnar je po zaslugi sil z vrha prišel še dlje in obljubil maščevanje vpletenim v njegovo aretacijo, še vedno pa čakamo na pojav kralja Aleksandra, saj bo priprava njegovega atentata bržkone ena osrednjih tem že potrjene druge sezone, ki naj bi luč sveta (?) ugledala prihodnje leto. Bjelogrlić namerava dogajanje pripeljati do začetka druge svetovne vojne, tako da nam glede manka pestrosti nikakor ni potrebno skrbeti.

                                                                         Foto: IMDb

Ni komentarjev:

Objavite komentar