nedelja, 14. januar 2018

Ozark, 1. sezona (2017)

Moja ocena: 4/5

Netflix je preteklo poletje serviral kriminalno serijo, ki je postala njegova najbolj gledana v letu 2017. Čeprav so bili ustvarjalci kakšnih deset let prepozni za revolucijo v slogu Krivih poti (Breaking Bad, 2008–2013), so vseeno ponudili dovolj kvaliteten izdelek za kratkočasenje. K sodelovanju so pritegnili Jasona Batemana, uveljavljenega hollywoodskega igralca, znanega predvsem po svojih komičnih vlogah v televizijskih serijah in filmih.
Prvi je tudi ena številnih pozitivnih (obstajajo tudi negativne, ne skrbite) strani serije. Prekaljeni igralski maček z značilno štimo Michaela Blutha iz Odbite rodbine (Arrested Develompment, 2003– ) v tokrat nekoliko resnejši seriji odlično upodobi finančnika Martina "Martyja" Byrda, ki po "zaslugi" poslovnega partnerja in lastne človeške lakomnosti (kateri so očitno edina ovira zakonski predpisi, ne pa morala!) iz krivih zaide na še bolj ukrivljena pota. Od igralske zasedbe je potrebno omeniti še staro znanko Lauro Linney, ki upodablja Martyjevo ženo Wendy, v vlogi agenta Pettyja odličnega Jasona Butlerja Harnerja, škotskega igralca Petra Mullana in veterana Harrisa Yulina. Tudi ekipa mlad(oletn)ih igralcev se odreže solidno, potegnemo pa lahko celo nekaj vzporednic z HBO-jevo serijo Igra prestolov (Game of Thrones, 2011– ). Tako mali Skylar Gaertner kot Martyjev sin Jonah po svojem čudaškem obnašanju precej spominja na Brana Starka, na Joffreyja Baratheona pa s svojo antipatičnostjo in kruto naravo asociira žena lokalnega dona Jacoba Snella, Darlene.   
Zadeva se sicer začne dokaj klišejsko (uvodne besede, hitro prepričani stranki, omenjanje Trumpa, predaja letaka ... ). Vseeno nas tragikomika ne povsem razočarane pospremi preko prve epizode, toda kaj, ko nas pričakajo nove luknje v scenariju (zakaj bi kartel privolil v posel z Martyjem, ki je, popolnoma nesumljivo, kar naenkrat dvignil 8 milijonov in odšel ... ). Vseeno (novi) liki, tok zgodbe in sama postavitev, ki je precej posrečena, saj je smo umeščeni na gledalcu ameriških serij precej neznan teren, serijo še vedno držijo v pozitivni bilanci in jo pripeljejo do sredine sezone. Slednjo je bilo, zamotano, potrebno še (delno) odmotati. V zadnji tretjini dobimo nekaj vrhuncev suspenza, drznosti in celo (politične) nekorektnosti, a jo kvarita predvidljivost (npr. lestev na pomolu) in manj jasne poteze, mestoma pa se zdi potek zgodbe še naprej privlečen za lase. Ena izmed zadnjih epizod, katera spada med boljše, nas popelje celo nazaj v leto 2007, ko Obama pravzaprav še ni bil Obama, ko se je Osama bin Laden skrival neznano kje in ko je Facebook veljal "le" za perspektivno spletno platformo. Skozi nelinearen tok dogodkov je lepo predstavljeno ozadje dogodkov, spoznamo pa tudi preteklost nekaterih glavnih likov. Zadnji, slabo uro in pol trajajoči del, ponudi kar nekaj razpletov, ki po eni strani serijo zaključujejo kot celoto, po drugi strani pa jo puščajo odprto za morebitne nove sezone.
Sezona številka dve s prav tako desetimi epizodami je bila potrjena že poleti, s snemanjem pa so pričeli lansko jesen. Zaenkrat še ne vemo, kdaj točno jo bomo lahko "pobingeali", znano pa je, da se bo ekipi pridružila dvakratna nominiranka za oskarja, igralka Janet McTeer. Seveda bomo še vedno sledili zgodbi glavnega lika in njegove družine, Jason Bateman pa bo poleg igralske vloge nadaljeval s sodelovanjem pri režiji in produkciji. Do takrat enkrat, torej! 

                                                                         Foto: IMDb

Ni komentarjev:

Objavite komentar